Sociology of Law - Eugen Ehrlich (Author,) Lasha Bregvadze (Author of the translation) (Journal of Law, 2021)
ნება მიბოძეთ ჩემი დაკვირვებანი დავიწყო შეკითხვით. არსებობს იმგვარი რამ, როგორიცაა ერთიანი სამართალი? თუ მოქმედებს მრავალი სამართალი, განსხვავებული სხვადასხვა სახელმწიფოს, სხვადასხვა ხალხს შორის? იურისტების უმრავლესობა და ბევრი არასპეციალისტი განეწყობოდა მეორე კითხვაზე დაუყოვნებლივ დადებითი პასუხის გასაცემად; მათ ყოველთვის სმენიათ ფრანგული, ინგლისური ან რუმინული სამართლის თაობაზე, ამდენად, მათთვის სავსებით ბუნებრივი უნდა იყოს რწმენა სამართლის სიმრავლის შესახებ. თუ ვინმე გამოთქვამს მოსაზრებას, რომ მთელ ამ სხვადასხვაობათა ზევით და მაღლა უნდა არსებობდეს ერთგვარი უნივერსალური სამართლებრივი იდეები, მათი პასუხი იქნებოდა, რომ ეს არის კონცეფცია, რომელიც თანხმობაშია დიდი ხნის წინ საფუძველშერყეულ იმ ბუნებით სამართალთან, რისიც უკვე აღარ სჯერა არც ერთ მეცნიერ იურისტს.